C.A.T.S. Program rövid ismertetése

Mint már a bevezetőben említettük, napjaink alapvető követelménye az épületgépész tervezés területén a pontos precíz megbízható és mindemellett gyors munka. Amennyiben ezen elvárásoknak meg akarunk felelni, bizonyosak lehetünk abban, hogy a tervezési feladataink elkészítéséhez valamilyen tervező programot kell használnunk. A következőkben a Cégünk által is használt épületgépész tervező programról, a C.A.T.S. Software-ről szeretnék egy pár hasznos információt átadni mérnök kollégáinknak, és mindazon érdeklődő személyeknek, akik némi affinitást éreznek a program megismerése és talán későbbi használata iránt.
Meg kell említeni, hogy a program egy német fejlesztésű software, mely Magyarországon csak pár éve kezdett elterjedni és jelenleg még csak a mérnök társadalom kisebb hányada használja.
Azon kollégák akik először hallják azt a szót, hogy C.A.T.S. nem biztos, hogy tudják mit is takar valójában. A C.A.T.S. Software nem más mint egy Auto CAD alatt futó 3D-s technológiára épülő német fejlesztésű épületgépész tervező program. A név egy mozaikszó mely a CAD And Technikal Software rövidítésből adódik. A program felépítése modul rendszerű, azaz részegységenként megtalálható az épületgépészet szinte minden szakága, melyek a következők:

Mint említettük a program egy német fejlesztés eredménye, mely egy 25-30 fős tervező csoport 15 éves munkájának gyümölcse. A fejlesztő csoport kizárólagos épületgépészeti szakirányultsága jelent biztosítékot afelől, hogy nem egy épületgépész kabátba bújtatott 3D-s játékszert, hanem egy szakemberek által megalkotott célorientált tervezői segédeszközt vehetünk a kezünkbe.
Cégünk a cégalapítással szinte egy időben ismerkedett meg a programmal és azóta regisztrált felhasználó. Elmondhatjuk, hogy az eddigi tervezési feladataink során nagy hasznát vettük a programmal kapcsolatos ismereteinknek, továbbá a program három dimenziós tervezési adottsága lerövidítette a tervezés időtartamát, és nagyban megkönnyítette munkánkat.

Ha csak egy pár gondolattal kellene jellemezni a C.A.T.S. software-t , akkor a teljesség igénye nélkül mondhatnánk, hogy egy olyan komplex épületgépész tervező program, mely: